tisdag, april 08, 2008

Indiana Jones and the fate of atlantis



Nu är när Harrisson Ford sätter på sig hatten och tar fram piskan ur garderoben igen, är det absolut dags för ett återbesök. innan vi ska gå på bio och titta på den ormrädde äventyraren.

Den 23'e maj går Indiana Jones and the kingdom of the crystal skull upp på biograferna i sverige och för mig är det verkligen en efterlängtad återträff. om än jag nog är lite skeptisk till att den är så bra som man tyckte de första tre filmerna var. Det har ju ändå gått 19år sedan The last crusade kom. Sen dess har man byggt upp en längtan och förväntan och de fina minnena man har från filmerna är nog lite nostalgiska.

Det återbesök jag tänker göra är att spela igenom det gamla spelet Indiana Jones and the fate of atlantis. Som faktiskt inte är en remake på någon av filmerna. Spelet släpptes 1992 av Lucasarts som förövrigt gjort alla de oförglömliga äventyrspelen med sin äventyrsmotor SCUMM(Script Creation Utility for Maniac Mansion).

För att spela indiana jones på dagens datorer och operativsystem utan att få huvudvärk, gör man genom en emulator som emulerar SCUMM. ladda hem SCUMMVM från http://www.scummvm.org/downloads.php och installa den version som passar bäst in på ditt operativsystem.

Spelet då?

Jo, det är ju klart att det behöver du också. Tyvärr har inte Lucasarts släppt spelet som abandonware. Det du får göra är att köpa spelet begangnat eller kanske rent utav kontakta Lucasarts och fråga om du kan köpa en licens till spelet. på ebay finns några auktioner i alla fall. Annars kan du nog googla och hitta spelet att ladda ner. Jag vill inte uppmana till "piratkopiering" men att lucasarts kommer att leta upp dig och stämma dig för ett spel de inte längre säljer är nog ganska liten. Kom ihåg att spelet fungerar i windows/linux oavsett vilken version av spelet du lyckas få tag i, när du kör det i SCUMMVM.

Varför ska du spela det här då?
Själv gillar jag den humor som finns i dialogerna och den bitska relationen som Indy har till sin vän sophia som indy har som hjälp. Det obligatoriska inslaget av Nazi soldater är klychigt och otroligt roligt, eftersom de utmålas som fanatiker och galenpannor.

Inga kommentarer: